Kuchnia,  Nowości

Wytrawne ciasto ze Szpinakiem i Serem Feta

Cześć kochani! Dzisiaj przedstawiam wam kolejny przepis na niezwykle pyszny wypiek. Wytrawne ciasto ze szpinakiem i serem feta. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a niesamowite w smaku. Koniecznie musicie wypróbować. 

 

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250g mąki kukurydzianej
  • 250g mąki pszennej
  • 250g maślanki
  • 250g oleju

Dodatkowo:

  • 500g świeżgo szpinaku (może być trochę mniej jeśli wolicie)
  • 300g fety

1. Szpinak umyć i dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić dość drobno. Ser feta kroimy w małe kostki.

2. Zaczynamy od dokładnego wymieszania „mokrych” składników (jajka, maślanka, olej).  Można użyć miksera na średniej mocy.

3. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.

4. Na końcu dodajemy szpinak.

Teraz już korzystamy tylko z łyżki!

5. Dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy, aby ser się nie rozleciał.

6. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

7. Wylewamy ciasto na blaszkę.

8. Posypujemy ciasto sezamem.

9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni na 25-30 minut (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) do momentu aż całość się zarumieni i brzegi ciasta będą odchodzić od blaszki.

 

Długość pieczenia zależy od mocy waszego piekarnika.

 

Smacznego!

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *