Kuchnia

Wytrawne ciasto ze Szpinakiem i Serem Feta

Cześć kochani! Dzisiaj przedstawiam wam kolejny przepis na niezwykle pyszny wypiek. Wytrawne ciasto ze szpinakiem i serem feta. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a niesamowite w smaku. Koniecznie musicie wypróbować. 

 

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250g mąki kukurydzianej
  • 250g mąki pszennej
  • 250g maślanki
  • 250g oleju

Dodatkowo:

  • 500g świeżgo szpinaku (może być trochę mniej jeśli wolicie)
  • 300g fety

1. Szpinak umyć i dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić dość drobno. Ser feta kroimy w małe kostki.

2. Zaczynamy od dokładnego wymieszania “mokrych” składników (jajka, maślanka, olej).  Można użyć miksera na średniej mocy.

3. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.

4. Na końcu dodajemy szpinak.

Teraz już korzystamy tylko z łyżki!

5. Dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy, aby ser się nie rozleciał.

6. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

7. Wylewamy ciasto na blaszkę.

8. Posypujemy ciasto sezamem.

9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni na 25-30 minut (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) do momentu aż całość się zarumieni i brzegi ciasta będą odchodzić od blaszki.

 

Długość pieczenia zależy od mocy waszego piekarnika.

 

Smacznego!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *