Planowanie posiłków na kolejne dni przyprawia często o ból głowy. Brak pomysłów sprawia, że nasza dieta jest monotonna i mało różnorodna. Aby to zmienić, warto skorzystać z niewielkiej wskazówki. Jakiej? Dobrze sięgać po sezonowe warzywa! W okresie letnim sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem pysznej i aromatycznej papryki oraz dorodnej cukinii. Nie brakuje również najróżniejszych odmian pomidora. Warzywa te stanowią idealną bazę do leczo. Jak przygotować to pyszne i aromatyczne danie?
Przepis na leczo – smak lata
Leczo to danie, które wielu Polakom kojarzy się z latem. Nie ma w tym nic dziwnego. Jeszcze do niedawna papryka czy cukinia dostępne były bowiem w sklepach głównie w tym okresie. I choć obecnie coraz częściej dostać je można również w innych miesiącach, to jednak największym aromatem i smakiem odznaczają się właśnie podczas letnich upałów. Tradycyjna węgierska wersja dania różni się nieco od popularnej polskiej wersji, nie zawiera bowiem cukinii. Warzywo to nadaje jednak świeżości i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami, zdecydowanie warto więc uwzględnić je w przepisie.
Przepis na leczo – warzywa to podstawa
W przepisie na leczo próżno szukać skomplikowanych składników. Z przyrządzeniem dania poradzi sobie więc nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni. W zależności od preferencji pośród produktów może znaleźć się albo kiełbasa, albo kurczak. Użycie obu składników sprawdzi się u miłośników mięsnych dań. Klucz do sukcesu stanowi również odpowiednia ilość przypraw, które doskonale podbiją smak warzyw.
Przepis na leczo – składniki na danie z kiełbasą
- 5 papryk średniej wielkości (można użyć papryki o dowolnym kolorze),
- 2 średnie cukinie,
- 3 dowolne pomidory,
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 laski kiełbasy,
- przyprawy: łyżka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka suszonego oregano, szczypta ostrej papryki,
- olej,
- łyżka koncentratu pomidorowego.
Wykonanie leczo krok po kroku:
- Do przygotowania dania potrzebny będzie duży garnek z grubym dnem.
- Przed przystąpieniem do gotowania warto przygotować warzywa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Cukinie dokładnie umyć (nie trzeba obierać), a paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki (kostka lub paski). Pomidory sparzyć wrzątkiem, by łatwo pozbyć się skórki.
- Pokrojoną cebulę podsmażać około 5 minut na 3-4 łyżkach oleju. Po tym czasie dodać kiełbasę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć aż kiełbasa ładnie się zarumieni.
- Do zarumienionej kiełbasy dodać pokrojoną wcześniej paprykę i cukinię oraz przyprawy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zawartość zalać 250 ml wody oraz dokładnie wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i gotować zawartość około 25 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do dania dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze przez około 10 minut.
- Gotowe leczo doprawić w razie konieczności.
Leczo – z czym podawać?
Gotowe leczo z dodatkiem kiełbasy czy mięsa to na tyle sycące danie, że z powodzeniem można spożywać je samo. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by potraktować je jako pyszny dodatek do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Niezastąpiony smak uzyskamy, łącząc je ze świeżym, chrupiącym chlebem.
Leczo to doskonały pomysł na pyszne sezonowe danie. Wśród składników znajdziemy mnóstwo zdrowych warzyw, które w połączeniu z przyprawami i kiełbasą nie tylko pysznie smakują, ale również skutecznie hamują uczucie głodu.