Kuchnia

Prosta, szybka i przepyszna zapiekanka ryżowa

Mimo że KOCHAM gotować, to zazwyczaj po prostu nie mam czasu na spędzanie kilku godzin w kuchni, aby przygotować coś smacznego. Uwielbiam więc PROSTE, SZYBKIE  i przede wszystkim SMACZNE rozwiązania. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na bardzo prostą zapiekankę ryżową, która podbiła serce każdej osoby, która ją spróbowała. Przygotowanie jej zajmuje niecałe 30 minut, a jest to obecnie jedno z moich ulubionych dań.

Składniki:

  • 400g ryżu
  • 300g pieczarek
  • 200g mrożonych warzyw (marchewka+groszek+kukurydza)
  • 4,5 szklanki wody
  • pół kostki masła
  • 6 łyżek keczupu (najlepiej lekko pikantnego)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka Vegety/Kucharka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ser żółty/mozarella

 


  1. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i posypujemy szczyptą soli. Następnie podsmażamy na patelni do momentu aż puszczą wodę (ich objętość zmniejszy się o połowę) i się zarumienią.
  2. Następnie do pieczarek dodajemy mrożone warzywa i smażymy, do momentu aż lekko się zarumienią.
  3. W garnku przygotowujemy zalewę: woda, keczup, masło i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy SUROWY RYŻ. Dodajemy usmażone pieczarki z warzywami. Następnie wlewamy wcześniej przygotowaną zalewę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na około 45-60 minut (w zależności od mocy piekarnika).
  5. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ryż wsiąknie całą wodę i będzie lekko przypieczony na górze.
  6. Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika, zapiekankę posypujemy żółtym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się stopi i zarumieni.

WSKAZÓWKI:

👉Po wlaniu zalewy do ryżu, może się wydawać, że to ogromna ilość wody, ale wierzcie mi, ryż wszystko wchłonie.

👉Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, kiedy przygotowuję pieczarki i warzywa mrożone na patelni-robię podwójną porcję. To znaczy, smażę 600g pieczarek i 400g warzyw mrożonych. Po usmażeniu dzielę wszystko na pół. Jedną połowę dodaję do ryżu, a drugą mrożę, oszczędzając sobie trochę czasu podczas następnego gotowania. Kiedy ponownie przygotowuję zapiekankę, po prostu mieszam zamrożone pieczarki i warzywa z ryżem i wlewam zalewę :)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *