
Prosta, szybka i przepyszna zapiekanka ryżowa
Mimo że KOCHAM gotować, to zazwyczaj po prostu nie mam czasu na spędzanie kilku godzin w kuchni, aby przygotować coś smacznego. Uwielbiam więc PROSTE, SZYBKIE i przede wszystkim SMACZNE rozwiązania. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na bardzo prostą zapiekankę ryżową, która podbiła serce każdej osoby, która ją spróbowała. Przygotowanie jej zajmuje niecałe 30 minut, a jest to obecnie jedno z moich ulubionych dań.
Składniki:
- 400g ryżu
- 300g pieczarek
- 200g mrożonych warzyw (marchewka+groszek+kukurydza)
- 4,5 szklanki wody
- pół kostki masła
- 6 łyżek keczupu (najlepiej lekko pikantnego)
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka Vegety/Kucharka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ser żółty/mozarella
- Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i posypujemy szczyptą soli. Następnie podsmażamy na patelni do momentu aż puszczą wodę (ich objętość zmniejszy się o połowę) i się zarumienią.
- Następnie do pieczarek dodajemy mrożone warzywa i smażymy, do momentu aż lekko się zarumienią.
- W garnku przygotowujemy zalewę: woda, keczup, masło i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy SUROWY RYŻ. Dodajemy usmażone pieczarki z warzywami. Następnie wlewamy wcześniej przygotowaną zalewę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na około 45-60 minut (w zależności od mocy piekarnika).
- Zapiekanka jest gotowa, kiedy ryż wsiąknie całą wodę i będzie lekko przypieczony na górze.
- Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika, zapiekankę posypujemy żółtym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
WSKAZÓWKI:
👉Po wlaniu zalewy do ryżu, może się wydawać, że to ogromna ilość wody, ale wierzcie mi, ryż wszystko wchłonie.
👉Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, kiedy przygotowuję pieczarki i warzywa mrożone na patelni-robię podwójną porcję. To znaczy, smażę 600g pieczarek i 400g warzyw mrożonych. Po usmażeniu dzielę wszystko na pół. Jedną połowę dodaję do ryżu, a drugą mrożę, oszczędzając sobie trochę czasu podczas następnego gotowania. Kiedy ponownie przygotowuję zapiekankę, po prostu mieszam zamrożone pieczarki i warzywa z ryżem i wlewam zalewę :)


2 komentarze
Magda
dokladnie czegos takiego szukałam 😀 właśnie z SUROWYM RYŻEM !! dziekuje i pozdrawiam
nieslychanablog
Smacznego! 🙂 Również pozdrawiam