Kuchnia

Pierożki nadziewane serem żółtym i szynką (lub czym zechcesz)

Dzisiejszy przepis wymyśliłyśmy razem z moją przyszłą teściową 🙂 Wspólnymi siłami, metodą prób i błędów stworzyłyśmy przepis na idealne śniadanie lub idealną przekąskę, jak kto woli. Pierożki są po prostu przepyszne i nie można się od nich oderwać. Każdy fan wypieków pizzo-podobnych na pewno je doceni!

 

Przepis na ciasto:

  • 20g droższy
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200g kefiru
  • 200g ciepłej wody
  • 600-700g mąki przennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżek oleju

 

Do nadzienia:

  • 250g sera żółtego
  • 250g szynki

Pierożki możecie nadziewać czym chcecie 🙂 Powyżej to tylko moja propozycja.

 

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem.
  2. Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu się składników dodajemy 500g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość dobrze mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. (ok 30-50 minut)
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy kolejno: kefir, sól i kilka łyżek oleju. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodajemy pozostałą mąkę, ale STOPNIOWO, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję i nie będzie kleiło się do rąk.
  5. Całość mieszamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. (ok 30 minut)
  6. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Będziemy je ryzwałkowywać na cienkie placki. Następnie z tych placków dużą szklanką będziemy robić nasze mini placuszki.
  7. Następnie postępujemy tak, jak w przypadku normalnych pierogów: wypełniamy nasze mini placuszki nadzieniem, następnie składamy je na pół i sklejamy brzegi palcami lub za pomocą widelca.
  8. Po przygotowaniu pierożków, zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia.
  9. Gotowe pierożki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z obu stron. W zależności od mocy waszej kuchenki czas ten może się wydłużyć więc najlepiej same obserwujcie i sprawdźcie, po jakim czasie placek jest gotowy.
  10. Gotowe pierożki mają wyglądać tak, jak na zdjęciu:

 

 

Najlepiej smakują na ciepło. Można je jeść z keczupem, sosem czosnkowym, sałatką jarzynową, serkiem typu Almette, domowymi sosami, np. paprykowym, serem fetą… Opcji jest wiele i tak naprawdę wszystko zależy od waszych upodobań.

 

Przygotowanie pierożków może wydawać się trochę pracochłonne więc najlepiej spróbujcie je zrobić w weekend lub kiedy macie dzień wolny i macie więcej czasu. My zawsze jemy je w niedzielę na śniadanie 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.