Kuchnia

Najlepsza pizza na cienkim cieście

Pizza to jedno z moich ulubionych dań, ale tylko, kiedy ciasto jest cienkie i chrupiące. Jeśli więc też przepadasz za taką pizzą i chcesz wiedzieć jak ją przygotować lub szukasz najlepszego przepisu – jesteś we właściwym miejscu.

Zapraszam do czytania!

 

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 250g mąki (może to być zwykła mąka pszenna, ale najlepsze ciasto wyjdzie ze specjalnej mąki przeznaczonej do wypieku pizzy „00” – znajdziemy ją teraz w większości marketów)
  • 150ml bardzo ciepłej wody
  • 25g drożdży świeżych
  • duża szczypta soli
  • 1 lyżka oliwy z oliwek bądź jakiegoś innego oleju
  1.  Mąkę przesiewamy do miski przez sitko.
  2. Drożdże rozpuszczam w wodzie i odstawiam na kilka minut na bok, aż wytworzą się widoczne bąbelki.
  3. Wszystkie składniki mieszam w misce aż się połączą. Najlepiej za pomocą drewnianej łyżki bądź szpatułki. Jeśli posiadacie robota kuchennego, możecie oczywiście z niego skorzystać (opcja wyrabiania ciasta), zaoszczędzicie sobie pracy i będziecie mieć mniej brudnych naczyć do mycia. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego po wymieszaniu składników w misce, wyłóżcie ciasto na stolnicę i wyrabiajcie ręką do uzyskania jednolitej konsystencji (kilka minut). Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
  4. Włóż ciasto ponownie do miski i odstaw na bok, najlepiej w jakieś ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie wyrabiaj ciasto ręcznie około pół minuty i podziel na dwie części. Uformuj cienki okrągły placek i wyłóż na blaszkę do pieczenia pizzy. Połóż sos pomidorowy bądź keczup i swoje ulubione składniki. W moim przypadku to rukola, szynka parmeńska i pomidorki koktajlowe.
  5. Piecz w temperaturze 250 stopni bez termoobiegu, przy grzaniu góra i doł przez około 10 minut.

Uwaga:

Z tych proporcji wychodzą mi dwie pizze pieczone na okrągłej blaszce o średnicy 32 cm.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *