
Najlepsza pizza na cienkim cieście
Pizza to jedno z moich ulubionych dań, ale tylko, kiedy ciasto jest cienkie i chrupiące. Jeśli więc też przepadasz za taką pizzą i chcesz wiedzieć jak ją przygotować lub szukasz najlepszego przepisu – jesteś we właściwym miejscu.
Zapraszam do czytania!
Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
- 250g mąki (może to być zwykła mąka pszenna, ale najlepsze ciasto wyjdzie ze specjalnej mąki przeznaczonej do wypieku pizzy „00” – znajdziemy ją teraz w większości marketów)
- 150ml bardzo ciepłej wody
- 25g drożdży świeżych
- duża szczypta soli
- 1 lyżka oliwy z oliwek bądź jakiegoś innego oleju
- Mąkę przesiewamy do miski przez sitko.
- Drożdże rozpuszczam w wodzie i odstawiam na kilka minut na bok, aż wytworzą się widoczne bąbelki.
- Wszystkie składniki mieszam w misce aż się połączą. Najlepiej za pomocą drewnianej łyżki bądź szpatułki. Jeśli posiadacie robota kuchennego, możecie oczywiście z niego skorzystać (opcja wyrabiania ciasta), zaoszczędzicie sobie pracy i będziecie mieć mniej brudnych naczyć do mycia. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego po wymieszaniu składników w misce, wyłóżcie ciasto na stolnicę i wyrabiajcie ręką do uzyskania jednolitej konsystencji (kilka minut). Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
- Włóż ciasto ponownie do miski i odstaw na bok, najlepiej w jakieś ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie wyrabiaj ciasto ręcznie około pół minuty i podziel na dwie części. Uformuj cienki okrągły placek i wyłóż na blaszkę do pieczenia pizzy. Połóż sos pomidorowy bądź keczup i swoje ulubione składniki. W moim przypadku to rukola, szynka parmeńska i pomidorki koktajlowe.
- Piecz w temperaturze 250 stopni bez termoobiegu, przy grzaniu góra i doł przez około 10 minut.
Uwaga:
Z tych proporcji wychodzą mi dwie pizze pieczone na okrągłej blaszce o średnicy 32 cm.

