Kuchnia

Amerykańskie Pancakes – najlepsze śniadanie

🙂 Przepis na naleśniki:

mąka pszenna – 200 g

proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

sól – 1/2 łyżeczki

cukier – 1 łyżka

mleko – 300 ml

jajko – 1 szt.

masło – 3 łyżki

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy kolejno mleko, masło (rozpuszczone) i mieszamy dokładnie, aby uniknąć grudek. Na końcu dodajemy jajko.  Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smażymy na kilku kroplach oleju/oliwy/oleju kokosowego, lub bez tłuszczu jeśli mamy odpowiednią patelnię. Naleśniki są gotowe do obrócenia, kiedy pojawią się na ich powierzchni widoczne bąble w cieście.

 

Jeśli macie ochotę możecie wrzucić do ciasta jakieś owoce. Pamiętajcie jednak, aby nie wrzucać owoców rozmrożonych, które mają konsystencję „papki”. Najlepiej sprawdzą się świeże jagody, borówki, winogrona, granat itd. Wybór należy do was 🙂

Do ciasta można dodać łyżeczkę kakao. Uzyskamy naleśniki czekoladowe 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *